Te milyen mutatókkal dolgozol a szállodában?

Az elmúlt másfél évben, amikor a szoba bevétel egyre inkább megjósolhatatlan, egyre több szállodás ismeri fel, hogy már nem elég csak a szoba bevételekre alapozni az üzleti stratégiát. Egy sokkal megbízhatóbb teljesítménymutatóra van szükség ahhoz, hogy megfelelően tudjunk tervezni. Ez pedig a jövedelmezőség mérése. Ezzel számszerűsíthetővé válik a szálloda teljesítménye.

A RevPAR mutató

Az elmúlt években szinte mindenki a RevPAR-t (revenue per available room, azaz az egy kiadható szobára jutó árbevétel) vette alapul, ha a szállodai mérőszámokról esett szó. Ez azonban szálloda teljes pénzügyi háttérnek csak a töredékét mutatja meg. Csupán a szoba bevételekre fókuszál, ahelyett, hogy a szálloda egészét venné figyelembe. Ezért került előtérbe a szálloda jövedelmezőségének vizsgálata, hiszen nem csak a bevételekre, hanem a kiadásokra is kellő figyelmet kell fordítani.

A jövedelmezőségi mérőszámok

De melyek a jövedelmezőség legjobb mérőszámai? Teljesen mindegy, hogy mennyi bevételünk van, ha a pénz beérkezése előtt már elköltöttük azt. Ezért létfontosságú, hogy beleássuk magunkat a költségek elemzésébe ahhoz, hogy nyereséget tudjunk termelni. Érdemes az általános kiadások elemzésével kezdeni. Az alábbi mutatószámok segítenek ebben:

  • a bérjellegű kiadások százalékos megoszlása a teljes bevételt tekintve,
  • a működéshez szükséges készletek költsége,
  • a rezsiköltségek,
  • az értékesítési és marketing költségek,
  • az adminisztratív és általános költségek vizsgálata.

Ezek után érdemes az egyes területeket külön is elemezni és a megvizsgálni a költségeiket. A költségek ismerete lehetőséget nyújt arra, hogy ténylegesen lássuk, mennyibe kerül egy-egy terület működtetése.

Összehasonlíthatjuk az egyes területek költségeit a teljes bevételt alapul véve. Így kiderülhet, melyik területen kell költséget csökkenteni és melyek a jól működő egységek. További területspecifikus mérőszámok segítenek abban, hogy még mélyebben megértsük a működési költségeket. Ilyen lehet például az egy kiadható szobára jutó teljes éttermi bevétel vagy az éttermi munkaerőköltség százalékos megoszlása a teljes éttermi bevétel alapján.

A TREVPAR mutató

Az egyik legteljesebb bevételt mérő mutatószám az egy kiadható szobára jutó teljes árbevétel, azaz a TREVPAR. Ez a mutató nem csak a szoba bevételeket veszi alapul, hanem a szálloda összes értékesítési pontjából származó bevételeket. Érdemes megnézni az egyes értékesítési pontok bevételeit százalékos megoszlásban a teljes bevételhez képest.

A GOPPAR mutató

Egy másik fontos teljesítménymutató, amelyet érdemes vizsgálni az egy kiadható szobára jutó bruttó üzemelési eredmény, azaz a GOPPAR. Ez a mutató méri az üzemi eredményt, és összehasonlítja az adott időszakban rendelkezésre álló szobák számával.

Megmutatja, hogyan viszonyul a bevétel a szálloda működési teljesítményéhez. Ez azt jelenti, hogy figyelembe veszi a személyi jellegű és az anyagjellegű költségeket. Ez a mutató a kiadható szobákra jutó nyereséget mutatja meg. Ha megfelelő a havi eredménykimutatásod, akkor ez a mutató nagyon könnyen kiszámítható, hiszen a bruttó üzemelési eredményt kell elosztani a kiadható szobák számával adott időszakon belül.

Természetesen a RevPAR, azaz az egy kiadható szobára jutó árbevétel sem elhanyagolható mutató, de a RevPAR nem mutatja meg az egész szálloda működését, így a fontos döntéseknél nem érdemes csak erre hagyatkozni.

Most már láthatod, hogy minél mélyebbre ásol a saját működésedben, annál megalapozottabb döntéseket tudsz hozni a jövőre vonatkozóan.

kép forrása: Technology vector created by vectorjuice – www.freepik.com

Ez is érdekelhet

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share This