Megújul a magyar turizmus, te regisztráltál már?

Megújul a magyar turizmus

Szerző:Kelemen Attila

2021. szeptember 15.

A magújulás egyik lépése a szálláshelyek minősítése, melynek célja, hogy megbízható információnk legyen minden szálláshely minőségéről. Az eddigi, csak a szállodákra és a panziókra vonatkozó és önkéntes igénylésen alapuló védjegyrendszert kötelező érvényű, a kereskedelmi- és a magánszálláshelyekre, egyéb szálláshelyekre egyaránt kiterjedő, országosan egységes nemzeti szálláshely-minősítő rendszer váltja fel. A kötelező minősítés bevezetése, fokozatosan történik 2022. január 1-től.

Ki üzemeltethet a jövőben szálláshelyet?

Az újonnan induló kereskedelmi- és a magánszálláshelyek, egyéb szálláshelyek működésének előfeltétele lesz a nemzeti szálláshely-minősítési rendszerben meghatározott minőségi fokozatnak való megfelelés, azaz az adott szálláshely minőségi fokozatának ellenőrzött és igazolt megléte, az 1-5 csillagos rendszerben. Az új rendszer eredményeként a jövőben kizárólag a minősítéssel rendelkező kereskedelmi szálláshelyek, magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek működhetnek a piacon.
A jövőben szálláshely-üzemeltetési tevékenység csak olyan szálláshelyen folytatható, amely megfelel a szálláshely-minősítő szervezet elektronikus felületén közzétett, az adott szálláshelytípusra vonatkozó követelményeknek.

Ki végzi a minősítést?

A Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft. nyilvános és transzparens eljárásrend és követelményrendszer mentén, független szakértők közreműködésével végzi a minősítési eljárásokat. A szálláshelyeknek be kell jelentkezni a jegyzőnél. A jövőben a tevékenység megkezdésének feltétele lesz a minősítés dokumentuma. Ez alapján veszi a jegyző nyilvántartásba a szálláshelyet.
Fontos, hogy a szállásadónak nem csak a minősítéskor, hanem folyamatosan meg kell felelnie a feltételeknek. A szállodákra vonatkozó szabályok megegyeznek a Hotelstars Union által kidolgozott követelményekkel. A panziókra vonatkozó követelményrendszer a szállodák minősítési rendszere alapján, ám eltérésekkel került kidolgozásra. A többi szálláshelytípusban (kemping, üdülőháztelep, közösségi szálláshely, magánszálláshely, egyéb szálláshely) a minősítés szakmai követelményeinek meghatározása és felülvizsgálata a szakmai szervezetekkel és a piaci szereplőkkel egyeztetve történt.

Meddig kell regisztrálni?

A már nyilvántartásba vett szálláshelyek tulajdonosainak, illetve üzemeltetőinek az első szálláshely-minősítés érdekében – a kapcsolattartó és a szálláshely adatainak megadásával – regisztrálniuk 2021. december 31-ig kell. A kempingek, üdülőháztelepek, közösségi szálláshelyek esetében a dátum 2022. június 30. A magánszálláshely és egyéb szálláshelyek pedig 2023. január 1-ig kötelesek regisztrálni.
Az önértékelést a vonatkozó rendszerüzenet kézhezvételétől számított 45 munkanapon belül köteles elvégezni a szálláshely. Az önértékelés lezárása után – már működő szálláshely esetében – 120 munkanapon belül kerül sor a helyszíni ellenőrzésre.

Mennyibe kerül a minősítési eljárás?

Az eljárási díj a helyszíni audit, az esetleges pótellenőrzés, a minősítési rendszer működtetésének költségeit, valamint az elért minőségi fokozatot tanúsító tábla előállításának költségét fedezi. A Kormány rendelete alapján a díj mértékéről miniszteri rendelet fog rendelkezni. A díj mértéke a jelenleg is érvényben lévő gyakorlat figyelembevételével kerül majd kialakításra, a szálláshely típusától, méretétől, kategóriájától függően. A díjak 3 évre vonatkoznak. Az első kötelező minősítés díját a magyar állam minden szálláshely esetében átvállalja.

forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség
további információ: https://szallashelyminosites.hu/
kép forrása: Gold vector created by vectorjuice – www.freepik.com

Ez is érdekelhet

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share This