A szállodai eredménykimutatás szerepe

Az éves üzleti tervezés egyik legfontosabb pillére a szállodai eredménykimutatás.
Ismét eljött az évnek az az időszaka, amikor el kell kezdened tervezni a jövő évet. Ennek mindig egy fontos része az elmúlt időszakok értékelése, melyhez a legjobb platform a szállodai eredménykimutatás.

Mit mutat meg?

Kiolvashatod belőle a hotel bevételi, kiadási és profit teljesítményét. Elengedhetetlen, hogy minden egyes sorát megértsd és értelmezd annak érdekében, hogy megfelelő üzleti döntést hozz.
Az a legjobb, ha havi eredménykimutatást kérsz a könyvelőtől, hiszen így teljesen átláthatóvá válik a szálloda működése és elkerülheted a rossz üzleti döntéseket. Láthatod, hogy honnan érkezik a bevétel és milyen költségek vannak. Ez egy olyan alapvető eszköz, amely egyrészt adatvezérelt döntések meghozatalában tud segíteni Neked üzemeltetési szinten, másrészt pontosan megmutatja, hogy az egyes részlegek hogyan teljesítenek. Ezáltal azonosíthatod a szálloda erősségeit, gyengeségeit.

Amikor elkezded a jövő évi tervezést, nézd át alaposan az előző 12 hónap eredménykimutatását és a benne található adatokból vond le a megfelelő következtetéseket.

Miben segíthet?

A kimutatás segítséget nyújthat számodra a következőkben:

  • Hol érdemes vagy hol tudsz költséget csökkenteni?
  • Hogyan tudsz javítani az alul teljesítő részlegek jövedelmezőségén?
  • Hová érdemes befektetni, hogy még több bevételhez juss?

Akkor használható a legjobban a szállodai eredménykimutatás, ha a legapróbb költségeket is hozzá tudod rendelni az egyes részlegekhez és ezáltal pontosan látod, hogy milyen kiadások terhelték az adott területet. További fontos szempont, hogy az egyes részlegeket teljesen külön szedd. Például, ha van mosodád, akkor legyen neki külön költséghelye, hogy pontosan lásd, mennyi mosószer került felhasználásra, mennyi volt a rezsije és mennyi volt a felhasznált humán tőke a vizsgált időpontban.

Milyen elemekből álljon?

A szállodai eredménykimutatás mindig legyen az adott szállodára szabva és a legfontosabb elemei a következők legyenek:

  • Minden olyan részleg, amely bevételt termel, legyen megjelenítve: szálloda – további alterület lehet pl.: a mosoda is, ha van pipere mosatási lehetőség, F&B – azon belül további alrészlegekre bontva ezt a területet, pl.: bár, reggeli, étterem, szoba szervíz, stb., spa, konferencia…
  • Minden egyes bevételt termelő részleghez hozzá kell rendelni a költségeket, melyek az alábbiak lehetnek: üzemeltetési költségek – azaz az anyagjellegű és a bérjellegű ráfordítások.
  • Az igazgatás, az értékesítés és marketing költségeket mindig külön kell számolni.
  • Az állandó költségeket, mint az értékcsökkenési leírás, bérleti díj, biztosítás, stb. a bruttó üzemeltetési eredményből kell csak levonni.

Hogyan tudod teljesíteni a célkitűzéseket?

A szállodai eredménykimutatás alapján könnyen megtervezhetők a következő évi számok, hiszen láthatóak az egyes részlegek bevételei és kiadásai a legutolsó számláig.
Ez a tervezési folyamat általában egy hónapokig is elhúzódható procedúra, mely során állandó felülvizsgálatok és módosítások történnek, legtöbbször a költségek csökkentése érdekében.
Pedig ha figyelembe veszed a költségvetés célját, az mindig nagyon egyszerű. Készíts egy tervet a következő évre, amely mindenki számára biztosítja a túlélést és a boldogulást. Maga a költségvetés, az egy olyan üzleti terv a szálloda részére, amely útmutatást nyújt ahhoz, hogy a vállalat stratégiájával megegyező pénzügyi célkitűzéseket elérd, illetve az esetleges kockázatokat felmérd.

Ne feledd, a siker kulcsa a részletekben rejlik!

Kép forrása: Background vector created by rawpixel.com – www.freepik.com

Ez is érdekelhet

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share This